Úvod / Novinky z knihovny / Zdravý velikonoční recept

Zdravý velikonoční recept

Špaldový mazanec – velikonoční bochánek
Veganský recept
Potřebujeme:
300 g špaldové mouky celozrnné
200 g pšeničné mouky polohrubé
80 ml řepkového oleje
80 g přírodního cukru nebo medu
30 g loupaných sekaných mandlí
50 g propláchnutých rozinek
5 g sušeného droždí
50 g sójové mouky hladké plnotučné + 10 ml vody
1 tableta celaskonu – nešumivá
Asi 250 ml vody nebo sójového mléka
1 vanilkový cukr, ½ lžičky soli, lžička nezávadné strouhané citrónové kůry, na špičku nože strouhaný muškátový oříšek
20 g půlených mandlí na ozdobu, med na potření

Postup:

- V míse umícháme sójovou mouku s trochou vody a necháme chvíli táhnout. Pak přidáme olej, cukr nebo med, vanilkový cukr v troše vody rozpuštěný celaskon a pěkně prošleháme.
- Mouky smícháme se sušeným droždím, solí, citrónovou kůrou, muškátem, osušenými rozinkami a sekanými mandlemi a vše postupně přidáváme do mísy spolu s mlékem nebo vodou, a mícháme, až dostaneme hladké, husté (ale ne tuhé) těsto. Pro lepší konzistenci uhněteme těsto v domácím robotu.
- Těsto necháme přikryté utěrkou kynout, lépe při nižší teplotě, než je teplota místnosti (vykynuté těsto má pak lepší strukturu). Během kynutí je dobré těstem lehce vařečkou 1-2x pohnout.
- Když těsto zdvojnásobí svůj objem, je připraveno k dalšímu zpracování.
- Těsto z mísy vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme mazanec (bochánek) a dáme jej na plech vyložený papírem na pečení. Shora potřeme trochu zředěným medem, poklademe půlkami mandlí a pod utěrkou necháme vykynout, tentokrát již na teplém místě.
- Troubu předehřejeme na 220 °C, vložíme plech s připraveným bochánkem a pečeme krátce zprudka. Jak začne bochánek růžovět, teplotu snížíme na 175 – 180 °C a dopečeme. Propečení zkontrolujeme vpichem špejle.

Tipy:
. Těsto na bochánek můžeme míchat a nechat kynout v automatické domácí pekárně a pak upéci na plechu.
. Celaskon přidáváme do kynutých těst jako zdravé „zlepšovalo“. Pomáhá udržet tvar těsta při kynutí a pečení.
. Ze stejného veganského těsta můžeme upéci vánočku, štrúdl, buchty apod.

Recept z knihy: Celozrnné domácí kynuté pečivo Pavly Momčilové